Deze door de NVAO geaccrediteerde opleiding tot psychosociaal counsellor voldoet aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW en leidt op tot Registercounsellor ABvC®. De Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC) is nauw betrokken geweest bij de samenstelling van de opleiding.
Vanuit een gedegen theoretisch kader heb ik tijdens praktijkdagen verschillende methodieken leren toepassen binnen de counsellingpraktijk, waaronder creatieve therapie, systeemgericht werken, e-counselling, cognitieve counselling (RET, ACT, EFT) en counselling op gedrag.
Het curriculum bevat, mede op aanraden van de ABvC, een persoonlijk leertraject in de vorm van supervisie dat parallel loopt aan de stage. Deze stage (700 uur) heb ik in 2018-2019 gelopen bij Counselling Center Changes. Januari 2022 ben ik afgestudeerd.
Het jaartraject VrijeKernEnergie zoomt in op die twee aspecten: bewustzijnsontwikkeling en een verandering in jouw verbinding met mensen.
Dit jaartraject is bedoeld voor mensen die zichzelf verder willen ontwikkelen in BewustZijn en die meer vanuit hun kern willen leven. Dat komt vervolgens in de werkpraktijk tot uiting als je met mensen (samen)werkt, bijvoorbeeld als counsellor.
Het uitgangspunt is dat de ontwikkeling in het werken met anderen hand in hand gaat met je eigen ontwikkeling. Hoe meer jijzelf in balans bent, hoe meer je de uitnodiging om in balans te willen komen uitstraalt.
Zo kom je steeds meer in verbinding met mijn eigen kern. Werkend vanuit je kern, kom je dan moeiteloos bij de kern van het verhaal van de ander.
Ik heb dit jaartraject drie keer gevolgd: in 2017, 2018 en 2022.
Om verantwoord en systematisch te leren werken met Jungiaanse psychologie biedt Stichting Odrerir® een driejarige opleiding met twee verdiepingsjaren aan: Symbolische psychologie op basis van C.G. Jung.
Het doel is om een gedegen kennis op te doen van de psychologie van Jung en het zuiver toepassen van de begrippen zoals Jung dat zelf voor ogen stond. De opleiding is sterk op de praktijk gericht en op het herkennen van psychologische dynamieken thuis en op het werk.
Doelstellingen:
- Instrumenten aanreiken om er zelf in het dagelijks leven mee aan de slag te kunnen. Dat betekent dat alle begrippen en inzichten van Jung geïllustreerd worden aan de hand van voorbeelden uit het leven van alledag, herkenbaar voor iedereen, en heel begrijpelijk gebracht. Tijdens de studie krijgt de student tal van aanwijzingen en oefeningen om in de praktijk van alledag, zowel thuis als op het werk, met de verworven inzichten te werken.
- Het bieden van een verdieping van en aanvulling op veel bestaande opleidingen waar het werken met mensen centraal staat.
- het bieden van een helder psychologisch kader dat naadloos aansluit bij de professionele astrologie.
Jaar 3 gepland: 2025-2026
Jaar 2 gevolgd: 2024-2025
Jaar 1 gevolgd: 2023-2024
Mensen met ADHD zullen proberen te voldoen aan de maatschappelijke norm. Ik weet hoe ik de cliënt niet nog verder in een hokje stopt, maar juist weer meer ruimte geeft. Hoe ik een positieve benadering kiest en een omgeving creëert waarin iemand mag ontdekken wie hij is en wil zijn, los van zijn of haar tekortkomingen.
Ik kijk verder dan het ADHD-gedrag en begrijp het overprikkelde brein, herken onderprikkeling en stuur bij. Je hebt daarnaast kennis en vaardigheden op het gebied van de relationele communicatie.
In de opleiding ADHD coach wordt ingegaan op:
- Een korte geschiedenis van ADHD
- Werken met een dagstructuur
- Positief-realistisch opvoeden
- Omgaan met moeilijk gedrag
- Omgaan met leerlingen met ADHD op school
- Werken met sterke kanten
- Jobcoaching bij ADHD
- Relatiepatronen herkennen en doorbreken
- Relationele communicatievaardigheden
- Stimuleren van executief functioneren
Gevolgd: 2023
Rond de de kennis en vaardigheden om cliënten beter om te leren gaan met de nadelen van hun hoogsensitiviteit én de voordelen ervan optimaal te benutten. Bij volwassen HSP’ers richt ik me onder andere op het verbeteren van relaties, de acceptatie van HSP, het reguleren van prikkels, en het vergroten van de frustratietolerantie en het aantal ontspanningsmomenten.
In de opleiding HSP coach wordt ingegaan op
- De kenmerken van hoogsensitiviteit
- Veelvoorkomende problemen die HSP’ers ervaren
- De relatie tussen hoogsensitiviteit, stress, angst en burn-out
- Acceptatie van en omgaan met hoogsensitiviteit
- De kracht van HSP
- Prikkelregulatie en frustratietolerantie vergroten
- Een begeleidingsplan op maat maken
Gevolgd: 2022
De polyvagaaltheorie van Stephen Porges laat zien hoe traumatische ervaringen het autonome zenuwstelsel veranderen. En hoe die veranderingen ervoor zorgen dat het na zo’n verandering soms lastig kan blijven om weer terug te keren in een staat van rust en vertrouwen.
Deb Dana heeft dit theoretische model van Porges vertaald naar de therapeutische praktijk. Hiermee heeft ze therapeuten over de hele wereld handvatten gegeven om mensen met traumatische ervaringen effectief te helpen om niet meer alleen te overleven, maar juist ook weer op te bloeien.
Tijdens deze ervaringsgerichte nascholing maak je kennis met deze door Deb Dana ontwikkeldebenadering.
- Je leert de basisprincipes van de polyvagaaltheorie.
- Je ontdekt hoe je een bron van regulatie voor je cliënten kunt zijn.
- Je oefent met interventies die gericht zijn op het doorbreken van de responspatronen van je cliënten.
- Je leert de verschillende autonome toestanden kennen en herkennen – zowel bij jezelf als bij je cliënt.
- Je verdiept je in de overlevingsresponsen, hoe deze getriggerd en ook weer doorbroken kunnen worden.
- Je ontdekt hoe je mensen kunt helpen hun autonome zenuwstelsel opnieuw vorm te geven en een nieuw verhaal over zichzelf te creëren.
Gevolgd: 2024
Zijn we niet allemaal een beetje narcistisch? En als dat zo is, waardoor komt dat dan? Leer over ‘oersoep’, de basis van gezonde of ongezonde ontwikkeling, over relaties en hoe die verlopen met narcistische partners. Zoals ‘ieder nadeel z’n voordeel heeft’ zijn er ook heel wat vruchten te plukken van narcisme. Een college dat boeit van begin tot eind met een spreker die zelfspot niet schuwt.
Gevolgd: 2023
In de volksmond wordt het begrip autisme vaak gebruikt. Uitspraken als: ‘doe niet zo autistisch’ of ‘je lijkt wel een autist’ worden zonder pardon de ether in geschoten. Maar weten we eigenlijk wel wat we zeggen?
In dit college neemt Bram Sizoo je stap voor stap mee in de wereld van autisme.
- Wanneer spreek je van autisme en hoe eenduidig is de verschijningsvorm?
- Hoe voelen mensen met autisme zich en hoe blijven ze staande in een wereld van verandering en dynamiek?
- Hoe kun je omgaan met mensen die kenmerken hebben van autisme en wat zijn de klinische behandelingen?
Dit college zal leiden tot inzicht, begrip en tact.
Gevolgd: 2023
Verlies is er in vele vormen: een dierbare sterft, je verliest je gezondheid, je werk, je relatie, je droom. Je verdriet kan je overvallen, soms weet je dan niet goed bij wie je terecht kunt met je verhaal of kun je de woorden niet vinden. Praten over Verlies biedt steun in de rouwperiode.
Naast het draaien van wekelijkse chatdiensten, gaf ik feedback op de gesprekken van startende chatvrijwilligers. Ik nam deel aan de intervisiegroep en bezocht de door Humanitas georganiseerde bijeenkomsten voor deskundigheidsbevordering.
Ik ben vrijwilliger geweest bij Praten over Verlies van september 2017 tot september 2018
Bij het Luisterend Oog kan iedereen die zich op één of andere manier geïsoleerd voelt en behoefte heeft aan contact zijn verhaal kwijt. Dat kan online, vertrouwelijk en anoniem en ongeacht het levensverhaal, de achtergrond, de leeftijd of de leefomstandigheid.
Naast het draaien van wekelijkse chatdiensten heb ik ondersteund bij de trainingen die nieuwe chatvrijwilligers opleidt. De nadruk lag hierbij op het geven van feedback op chatgesprekken.
Ik ben vrijwilliger geweest bij Het Luisterend Oog van november 2014 tot april 2017. Het Luisterend Oog is sinds april 2017 overgenomen door Sensoor.