Een gezond gevoel van eigenwaarde
Je voelt je niet de ene keer minder en de andere keer meer dan anderen, maar omarmt de perfecte imperfectie van het menszijn.
Als co-verslaafde heb je een ongezond relatiepatroon ontwikkeld met iemand die lijdt aan een verslaving of andere dwangmatigheid. Dat kan je partner zijn, maar ook een vriend of vriendin, een ouder of een kind.
Vaak onderhoud je al je leven lang relaties met verslaafden en zie je een progressie in de aard en omvang van de problemen van de verslaafde partners die je kiest.
Je houdt geheimen van de verslaafde verborgen of doet mee aan het vertellen van leugens. Ook kun je wegzakken naar het niveau van de verslaafde, bijvoorbeeld door meer te gaan drinken, of samen drugs te gebruiken.
Je bent constant aan het malen over het gedrag en de motieven van de verslaafde. Je zoekt naar bewijzen in zijn telefoon, kleding, post en computer.
Je gelooft heilig dat je de verslaafde uiteindelijk gaat veranderen. En er zijn hele periodes dat het probleem helemaal niet zo speelt voor je.
Je voelt je vaak machteloos omdat er altijd wel een crisis of probleem is. Je voelt je alleen staan, je schaamt je en je bent bang.
De ene keer stel je jezelf op als slachtoffer van de verslaafde, de andere keer wil je hem redden. En als dat niet lukt word je boos. Het eindigt er vaak mee dat je dreigt weg te gaan. Maar snel herstel je de sfeer dan weer door de verslaafde zijn middel toe te staan.
Je denkt dat als jij verandert, de verslaafde ook zal veranderen. Vaak onbewust regel je het zo dat er een situatie ontstaat waarin je onmisbaar bent, zodat je een bepaald gevoel van controle hebt.
Je bent steeds meer geneigd voor eigen rechter te spelen en de verslaafde te straffen voor zijn gedrag. Bijvoorbeeld door permanent humeurig te zijn. Of door het aangaan van een affaire.
Langzaam maar zeker geef je jezelf en je leven op. Je wilt de verslaafde in de gaten houden en hebt zo geen ruimte meer voor je eigen interesses en vrienden. En ook jouw normen en waarde zijn veranderd. Wat jij eerst schokkende gedrag vond, is nu normaal geworden.
Doordat je geneigd bent de troep van de verslaafde op te ruimen en je mond dicht te houden, stel jij de verslaafde in staat zijn ziekte uit te leven. Je maakt jezelf zo onmisbaar voor de verslaafde, wat jou een goed en veilig gevoel geeft. Zo help je op een onbewust niveau mee aan het in stand houden van de verslaving.
Je bent lichamelijk en geestelijk verslaafd geraakt aan je relatie; de emotionele heftigheid ervan activeert het beloningssysteem in je hersenen, net zoals alcohol en drugs dat kunnen doen. Je bent zo gewend aan het drama van aantrekken en afstoten en aan het hierbij horende op hol geslagen beloningssysteem in je brein, dat je niet meer zonder je partner kunt.
Als je probeert te stoppen met je relatie, krijg je last van ontwenningsverschijnselen. De high is jouw normale staat van zijn en dit continue gevoel van stress verwar je met verbondenheid en nut. En zo blijf je de verslaafde faciliteren, of knoop je een relatie aan met een andere verslaafde. En ook al maakt het je doodongelukkig, het lukt je niet om dit patroon te doorbreken.
Als jij echt wilt veranderen en bereid bent aan jezelf te werken, dan kun je uit deze cyclus te stappen. Dat doe je door te werken aan de patronen in jou die eraan ten grondslag liggen.
Ik vraag je hierbij de verantwoordelijkheid te nemen voor het leven dat je gecreëerd hebt. De verandering zal zich namelijk niet in jouw partner moeten voltrekken, maar in jou.
We werken samen aan jouw relatie met jezelf, zodat je uiteindelijk ook liefdevolle relaties met anderen aan zal trekken, die niet in het teken staan van middelengebruik.
Ik help je patronen om te buigen en overtuigingen los te laten om zo ruimte te maken voor nieuwe energie. Energie die jou voedt en ondersteunt bij het vormgeven van jouw leven én liefdesleven, zoals jij dat wilt.
Codependency is een vorm van emotionele onvolwassenheid veroorzaakt door een jeugdtrauma. Als je codependent gedrag vertoont, negeer je je eigen behoeften en stem je je in plaats daarvan af op de behoeften van anderen.
Bij een co-verslaving richt je je op de verslavingsbehoeften van je partner. Op bewust niveau wil je dat hij stopt, op onbewust niveau heb je er belang bij de verslaving in stand te houden. Een relatie met een gezonde man biedt je niet de juiste commotie om je eigen onrust te negeren en voelt hiermee ongemakkelijk voor je.
Jij hebt de extreme emotionele chaos nodig om overeind te blijven. Deze manier van je verhouden tot andere mensen vormt je comfortzone. Want alleen zo kun de gevoelens van schuld en schaamte overstemmen die zich tijdens je jeugd in jou genesteld hebben.