Ik heb ingezien dat ik grip heb op mijn leven

Mijn hele leven al heb ik de neiging om mijn eigen verlangens ondergeschikt te maken aan die van anderen. Ik keek ook naar anderen voor goedkeuring en bevestiging, wat zich in mijn geval uitte in een relatieverslaving.

Ondanks dat ik getrouwd was, verloor ik mezelf in het contact met mannen. De hele dag was ik ermee bezig: steeds maar wachten op het volgende berichtje, speculeren over wat ze bedoelden en als het te lang duurde nam ik zelf contact op, terwijl ik dat juist niet wilde. Ik voelde me gevangen in dit gedrag: ik wist dat het niet meer bij me paste en toch kon ik er niet mee stoppen.

Ik heb uiteindelijk besloten bij mijn man weg te gaan en hier kreeg ik het super benauwd van. Al mijn angsten kwamen naar boven. Ik kreeg paniekaanvallen en voelde me heel eenzaam.

Tijdens het traject Soul Esteem leerde ik omgaan met deze gevoelens. Ze mochten er gewoon zijn en ik ontdekte dat ik ze als een golf kan ervaren, een golf waar ik op kan surfen in plaats van in verdrinken. Dit heeft me erg geholpen om bij mezelf te blijven en niet meer vanuit mijn gevoelens van eenzaamheid en leegte het contact met mannen op te zoeken.

En als ik die neiging toch voelde, heb ik ook thuis de emotie laten komen totdat hij weer voorbij was, zodat ik niet vanuit dat gevoel zou reageren en contact opnemen. Wat me daarbij heeft geholpen was dat Fiona en ik tijdens de sessies hadden afgesproken dat ik bepaald gedrag niet meer zou inzetten. Dat was voor mij echt een stok achter de deur.

Ik heb Fiona ervaren als zacht en vriendelijk, maar ook als confronterend. Zij kan dat op zo’n manier dat ik me niet aangevallen voel of me schaam. Ze confronteerde me op een liefdevolle manier met mezelf. We hebben binnen korte tijd veel resultaat geboekt, doordat ze meteen tot de kern kwam.

Wat ik fijn vond, was dat het traject de focus had op het heden en de toekomst, dat het niet ging over mijn moeilijke jeugd. Dat zorgde voor veel lichtheid en gaf me hoop. Ik heb door dit traject ingezien dat ik grip heb op mijn leven. Ik ben weer samen met mijn man en geef mijn grenzen nu goed aan, zodat ik niet meer hoef te vluchten in oppervlakkig contact met andere mannen.

Katja, 38 jaar