Na elke sessie had ik het gevoel dat ik weer een stukje steviger stond

Toen ik begon aan het traject had ik een psychisch gewelddadige relatie achter de rug, die met name de laatste twee jaar erg heftig was. Ik was mezelf helemaal kwijtgeraakt, ik twijfelde aan bijna alles en was in verwarring over of ik niet zelf degene was met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Ik heb de relatie zelf verbroken en toen ik voor de eerste keer binnenkwam, was er heel veel verdriet bij het kleine meisje in mij, dat ondanks alles terug wilde naar de partner die mij zoveel pijn heeft gedaan. Ik had toen nog de hoop dat het goed zou komen, dat hij berouw zou tonen, en stond klaar om mezelf dan weer aan hem te geven. Mijn innerlijke kind stond nog heel erg aan het roer op dat moment.

Wat me tijdens de sessies al heel snel duidelijk werd, was dat ik het wel goed had gezien dat mijn ex-partner me manipuleerde en kleineerde. Dat ik niet gek was en dat ik me niet schuldig hoefde te voelen dat ik de laatste weken van de relatie uit zelfbescherming ja had gezegd en nee had gedaan om mezelf uiteindelijk in veiligheid te kunnen brengen.

We hebben samen uitgezocht hoe het kon dat ik mezelf zo heb weggegeven in deze relatie. Ik heb ingezien dat ik vrijwel volledig uit mijn kindpijn heb gehandeld en dat ik op dat moment blijkbaar niet anders kon.

Elke keer als ik bij Fiona was geweest had ik het gevoel dat ik weer een stukje steviger stond. Ik kon hierdoor steeds beter omgaan met de ‘trekkracht’ die mijn ex-partner nog op me uitoefende. Ik heb veel gehad aan de oefenen van het er laten zijn van gevoelens en erop te leren surfen. Zo wist ik dat er aan een golf van verlangen naar mijn ex-partner ook weer een einde zou komen.

Door er consequent te zijn voor mijn innerlijke kind heb ik ingezien dat ik de ander niet nodig heb om zelf heel te zijn. Dat ik degene ben die mezelf heel kan maken.

Ik weet nu dat ik veerkracht heb. Hoe diep ik ook zit, ik kan helder beoordelen wat er werkelijk aan de hand is. Ik weet dat ik weer op mijn gevoel kan vertrouwen.

In dit traject heeft Fiona me in een sfeer van sisterhood uitgedaagd om mezelf weer helemaal te leren kennen en om in mijn kracht te gaan staan.

Fiona’s begeleiding heeft veel helderheid gebracht en ze heeft me in het traject de ruimte gegeven om zelf het werk te doen. Ik heb oordeelloosheid, empathie, steun en begrip ontvangen.

Ook checkte Fiona consistent bij mij wat ik voelde en hoe serieus ik dat nam. Zo heb ik geleerd dat mijn gevoel van mij is en dat het er mag zijn. Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik niet bang hoef te zijn voor mijn terechte woede en daar haal ik veel kracht uit.

Margriet, 56 jaar