Citaten relatie relatieverslaving codependency

Als je verlatingsangst ervaart in je relatie dan zal je tot het uiterste gaan om je partner niet te verliezen.

Je relatie is misschien destructief, maar dat wil je niet zien. Het zou immers betekenen dat je inziet dat je ook nu al alleen staat, het zou betekenen dat je inziet dat de relatie verbreken beter is voor jou.

Dit kan zoveel angst in je oproepen dat je vlucht in een relatiefantasie. In deze fantasie heb je een liefdevolle en unieke band met je partner en ervaar je gevoelens van intense connectie.

Misschien is je partner in werkelijkheid helemaal niet je partner of is hij vooral afwezig in je dagelijkse leven, maar in jouw fantasie bestaat de relatie in volle glorie.

De realiteit weet je daarbij zo om te buigen dat alles een teken is van zijn liefde of het bewijs dat hij toch bij je wil zijn.

> Als hij op zondagavond zegt: ‘Ik zie ernaar uit om weer aan het werk te gaan morgen.’ Dan hoor jij: ‘Het gaat niet goed tussen mij en mijn vriendin. Eigenlijk hou ik van jou.’

> Zegt hij in januari: ‘Misschien dat we van de zomer een lang weekend weg kunnen.’ Dan hoor jij: ‘Ik wil een relatie met jou voor de lange termijn. Eigenlijk hou ik van jou.’

> En zegt hij tussen neus en lippen door: ‘Ik denk erover om te verhuizen.’ Dan hoor jij: ‘Ik ga mijn relatie verbreken omdat ik bij jou wil zijn. Eigenlijk hou ik van jou.’

Je wens tot nabijheid is zo groot dat je alles in het licht van je hoop hierop beziet. Op die manier weet je via een omzeg jouw eigen angst voor ware nabijheid te omzeilen.

Doordat je de intimiteit najaagt bij iemand die daar niet werkelijk voor open staat, hoef je jezelf uiteindelijk ook niet over te geven aan ware kwetsbaarheid. Jij wentelt je in plaats daarvan in de schijnnabijheid van die ene andere.

TIP – Kijk naar de realiteit zoals die is en maak hem niet mooier dan hij is. Schrijf op wat je waarneemt in het contact met je partner en hou het bij de feiten. Dat betekent: wat je hoort, wat je ziet, wat je ruikt en wat je voelt in je lijf als eerste reactie.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters