Citaten relatie relatieverslaving codependency

Is het niet fascinerend hoe het universum je vaak precies die relatie voorschotelt waar je zo van leert! Je ervaringen kunnen pijnlijk zijn, maar juist daardoor ontwikkel je jezelf in razend tempo. Je weet dat deze persoon niet voor niets in je leven is gekomen. De intense band is er niet alleen op emotioneel gebied, maar ook op zielsniveau. Dit is waar je je diepe lessen ontvangt.

En op een gegeven moment is het ook weer klaar…

Je merkt dat jullie steeds hetzelfde rondje aan het lopen zijn. Er lijkt niets nieuws meer te komen, het is meer van hetzelfde. Daarmee komt de volgende uitdaging: kun je de geleerde lessen ook in de praktijk brengen zonder je reisgenoot?

Zoiets ontdek je snel genoeg als je partner besluit de relatie te verbreken. Weg is je leraar en nu mag je het zelf doen. Maar wat als dat niet gebeurt, heb je in dat geval de moed om zelf je leermeester gedag te zeggen?

Je hebt misschien een overtuiging ontwikkeld dat je deze partner nodig hebt om je pijn door te werken. Dat alleen deze persoon je de juist triggers biedt om emotioneel en spiritueel te groeien. Je blijft dan niet in je relatie ondanks de pijn die dat oplevert, maar vanwege die pijn. Deze pijn kan je comfortzone zijn geworden en je onbewuste gehechtheid eraan houd je gevangen in een relatie die je niet meer dient.

Alhoewel je relatie een spiegel vormt, wil dat niet zeggen dat je voor je ontwikkeling bij je partner moet blijven. Het klopt dat je binnen de context van een relatie veel kan leren over jezelf. Aan de andere kant: juist het steeds weer blijven vasthouden aan een relatie is misschien wel het grotere patroon dat je wilt doorbreken.

Soms doorloop je het proces van zelfontwikkeling daardoor beter buiten de relatie. Soms ook doorloop je in eerste instantie zij aan zij je proces en blijkt na verloop van tijd dat apart toch beter is dan samen. Het is mogelijk dat precies het loslaten van je partner voor jou de grootste uiting van zelfliefde vormt en daarmee je grootste leerpunt op dit moment.

Hoe dat zit bij jou, kan alleen jijzelf bepalen door zorgvuldig en eerlijk zelfonderzoek.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters