Ik houd anderen de hand niet meer boven het hoofd

Ik heb jarenlang in een destructieve relatie gezeten en was mezelf volledig kwijt. Om mijn pijn niet te hoeven voelen, vluchtte ik in daten, drank en feestjes. Tot ik op een punt kwam dat ik zo uitgeput was, dat ik me realiseerde dat ik hulp nodig had.

Fiona heeft me geleerd om te luisteren naar mijn lichaam en mijn gevoel toe te laten. Er niet voor weg te lopen, maar het aan te gaan. Ik zorg nu beter voor mijzelf en luister lang niet meer zo vaak naar mijn innerlijke criticus.

In mijn contact met anderen geef ik inmiddels mijn grenzen aan. Ik maak daarbij het onderscheid tussen wat mijn verantwoordelijkheid is en wat die van een ander. Daardoor hou ik anderen de hand niet meer boven het hoofd en ik voel me er ook niet schuldig over dat ik op die manier voor mezelf kies.

Fiona luistert goed en oordeelt niet. Ik voel me helemaal tot rust komen als ik bij haar ben. Ze geeft me het gevoel dat alles bespreekbaar is en dat ik goed ben zoals ik ben. Ze stelt ook de juiste vragen, waardoor ze me aan het denken zet en inzichten geeft.

Ik heb dit traject als zeer waardevol ervaren. Ik krijg terug uit mijn omgeving dat ik sterker en rustiger ben geworden.

Elly, 39 jaar