Zie zijn wond, maar heel jezelf
Je liefdespartner als spiegel
Aan het begin van jullie relatie was het echt fantastisch… je zag hoe anders hij was dan de andere mannen die er tot nu toe waren in je leven: hij stond echt open voor je en wilde samen vooruit. Hij praatte over zijn gevoelens en hij maakte duidelijk dat hij serieus was over jullie. Je had er zo veel vertrouwen in, je zag aan alles dat hij meende wat hij zei.
En dan is daar opeens toch weer de twijfel, voel je juist dat hij er niet is af en toe. En dat af en toe wordt steeds vaker. Fysiek is hij misschien wel aanwezig, maar je voelt dat de onzichtbare band tussen jullie verzwakt. Soms zijn jullie helemaal niet meer verbonden met elkaar, dat voel je heel duidelijk, ook al lig je in zijn armen.
Deze pijn herken je
In eerste instantie zeg je tegen jezelf dat je het je vast inbeeldt, dat er niet echt iets veranderd is, dat je gewoon je dag niet hebt en daardoor overgevoelig bent. Maar hoe vaker het gebeurt, hoe groter de angst die in je groeit.
Dit gevoel ken je zo goed, het is het gevoel dat je ook bij je vorige relaties had, het gevoel dat je er niet mag zijn.
Je kaart het aan, je legt je angst en je twijfel op tafel en zegt dat je het anders wilt. Maar hij ziet het probleem helemaal niet, of misschien zegt hij dat hij het ziet en het wil veranderen, maar dat gebeurt vervolgens niet.
Spiegelende relaties
Je blijft de pijn van het buitengesloten zijn voelen en wat ga je nu doen?
In het begin vormde je partner nog een liefdevolle spiegel maar nu is wat je ervaart in hem niet meer mooi en fijn. Dat is niet erg, het betekent alleen maar dat je een wat sterkere boodschap nodig hebt om aan het werk te gaan met jezelf.
Relaties met anderen spelen een belangrijke rol in het weer in contact komen met jezelf. Dankzij die prachtige andere zie je jezelf in een totaal nieuw licht. Allerlei delen van je mogen er opeens weer helemaal zijn, ze worden tot leven gewekt en tonen zich in al hun pracht. Soms kende je ze zelf niet eens, wat een verrukkelijke ontdekking!
Red mij!
Maar dan begin je je aan je partner vast te klampen. Je hebt hem nodig om je zo goed te voelen over jezelf, om jezelf op al die nieuwe manieren te ervaren, denk je. ‘Hij maakt je heel’, ‘zonder hem ben je niet compleet’, ‘bij hem kun je jezelf zijn’… En zo maak jij hem tot leverancier van alle eigenschappen die je zo graag wilt bezitten, maar die je je nog niet volledig eigen hebt gemaakt.
Je zegt hiermee tegen hem – en tegen jezelf: ‘Ik ben gewond en jij moet mij redden. Maak mij heel!’
Bezitsdrang
De afhankelijkheid doet zijn intrede. Je wil de ander niet meer beminnen, je wil hem bezitten, want: zonder hem ben je niet meer jezelf. Je bezitsdrang kan expliciet zijn: eisen, smeken, drama schoppen, controleren. Wat er ook gebeurt, jij zorgt ervoor dat hij je niet verlaat!
Je bezitsdrang kan ook subtielere vormen aannemen: pleasen, je wensen niet uit te spreken, onafhankelijkheid veinzen, hem seksueel vrijer laten dan bij jou past. En ook hier geldt: Wat er ook gebeurt, jij zorgt ervoor dat hij je niet verlaat!
Althans, dat denk je …
Hij doet een stap terug
Want die man die ‘niet in contact staat met zichzelf’, voelt dit spel van jou dan juist weer haarfijn aan: hij trekt zich terug. Jij wil je te veel verbinden en wordt emotioneel afhankelijk, hij kan zich niet verbinden en blokkeert emotioneel, daar gaan we weer.
Je wordt innerlijk verteerd door angst en jaloezie en je vraagt je af: ‘Heeft hij nou niet in de gaten hoeveel pijn hij me doet? Hoeveel langer moet ik nog wachten op een teken van zijn liefde, hoe veel langer moet ik nog in de kou staan voordat hij inziet dat ik het beste met hem voor hebt en alleen maar van hem wil houden?’
Je ziet zijn wond
Je ziet heel duidelijk de wond in zijn hart en zijn verlangen naar liefde. Je wil hem dit zo graag geven. Zag hij nou maar dat hij de sleutel zelf in handen heeft, dan zouden jullie een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Hij hoeft alleen maar zijn hart te openen voor jou en alles komt goed, daar zorg jij dan verder wel voor, jij kan dit dragen voor jullie allebei.
Je ziet ook dat het niet zo zeer onwil is om te verbinden en te communiceren, maar eerder onvermogen. Dit is de leegte en verlatenheid in hem die jij waarneemt en waar je je over wilt ontfermen.
Jij kunt dat als geen ander zien. Het kan je woedend maken, zeker, als hij daardoor jou ook niet ziet staan. Maar bovenal voel je zo met hem mee en wens je dat hij weer contact maakt met zijn hart.
Het wordt je focus
Je ziet de kleine jongen in hem en beweegt hemel en aarde om er voor dat jochie te zijn. Het voelen van zijn leegte maakt een enorme compassie in je los.
Je ziet de kwetsbare kant van de man en dat is een zegen, want hierdoor kun je ook je eigen mannelijke energie omarmen. Je weet nu dat die niet gelijk staat aan afgeslotenheid en agressie, en krijgt zo toegang tot de krachtige betrokkenheid en vurige daadkracht ervan.
Alleen: je richt die betrokkenheid en daadkracht niet op jezelf, maar op het veranderen van je partner.
Zodra je dit doet, leg je de focus weer buiten jezelf en ga je uit de weg wat werkelijk om aandacht vraagt: de kanten aan jou die je nog niet volledig omarmt en belichaamt.
Die kanten kunnen nog onwennig of onveilig voelen, maar je hebt ze ook nodig. Je liefde voor hem vormt de uitnodiging om deze verscholen aspecten in ontvangst te nemen.
Het is niet je taak hem te helen
Bij mensen met veel vrouwelijke energie, zie je de wond vaak in de vorm van jezelf klein maken, niet je ruimte innemen en afhankzijn. Je zoekt dan steun bij iemand met veel mannelijke energie voor de nodig stevigheid en bescherming.
Dit is waar je je mee bezig mag houden in jezelf, de ander heeft je alleen maar de weg gewezen. En hetzelfde geldt voor je partner, of hij zich daar nou bewust van is of niet.
Bij iemand met veel mannelijke energie zie je wond vaak in de vorm van verharding en dominantie. De zachtheid en liefde wordt uitbesteed aan de ander, bij haar kan deze man zich dan ontspannen en geliefd voelen. Hij heeft haar hiervoor nodig, want hij vindt het nog niet in zichzelf.
Het is niet je taak hem hierin te helen, dat is zijn eigen taak. Een taak die hij nu, later, maar misschien ook wel nooit zal oppakken.
Door dat te zien en te eren, toon je liefde voor hem en vooral ook voor jezelf.
Herken jij jezelf in dit verhaal?
En wil je begeleiding bij het loslaten van deze en andere relatieverslaving en codependency patronen? Vraag een gratis Soul Session aan. In 20 minuten onderzoeken we wat jij nu al kunt doen om uit je relatieverslaving te stappen.
Heb je een vraag over dit blog?
Stuur me een e-mail, ik beantwoord je vragen graag.
Lees mijn blog
Volg me op Facebook
Mijn wekelijkse Soul Letters in je inbox
"*" geeft vereiste velden aan