Je vrouwelijk en mannelijke energie in relaties
Hoe een gevoel van machteloosheid kan leiden tot manipulatie en claimgedrag
Je partner is dominant en bepaalt wat er gebeurt in jullie relatie, jouw reactie hierop is om via omwegen te proberen toch je zin te krijgen. Tussen jullie woedt een machtsstrijd waarbij je partner en jij met verschillende wapens vechten. Je partner gaat rechtstreeks op zijn doel af, zonder rekening te houden met jou. Jij doet zogenaamd precies wat hij wil, maar gebruikt ondertussen manipulatietechnieken om jouw eigen plannen door te drukken.
Hij walst je plat en jij probeert je onder zijn druk vandaan te wurmen, zonder dat er hierover een open discussie plaatsvindt.
Herkenbaar?
Archetypische mannelijke en vrouwelijke energie
Binnen destructieve relaties handelen partners vaak vanuit de schaduwzijde van de vrouwelijke en mannelijke energie. Met ‘vrouwelijke’ en ‘mannelijke’ energie bedoel ik de archetypische verbindende, op eenheid gerichte vrouwelijke energie en de scheppende, ik-gerichte mannelijke energie. Mannen en vrouwen dragen allemaal een unieke mix van beide kwaliteiten in zich.
Kwaliteiten die we associëren met de liefdevolle vrouwelijke energie zijn verzorging, voeding, omhulling, zachtheid en troost – dingen die nodig zijn om innerlijke vervuld te raken. De liefdevolle mannelijke energie associëren we met moed, doorzettingsvermogen, focus, daadkracht en bescherming – dingen die nodig zijn om je in de buitenwereld staande te houden. De schaduwzijden van deze energieën zijn machteloosheid en gewelddadigheid.
In jezelf ontwikkelen
Alhoewel je als man en als vrouw zowel archetypische mannelijke als archetypische vrouwelijk kwaliteiten bezit, is het over het algemeen zo dat je je meer identificeert met een van twee. Vaak (maar niet altijd) valt die samen met je biologische geslacht. De andere set archetypische kwaliteiten zijn minder bekend voor je; ze voelen minder vanzelfsprekend.
De uitnodiging is dan om de jou minder bekende kwaliteiten verder te ontplooien in jezelf. Dat vergt innerlijk werk en dat is niet altijd makkelijk. Binnen relaties, zijn mensen daardoor vaak geneigd om de weg van de minste weerstand te kiezen en naar hun partner te kijken voor de kwaliteiten die ze in jezelf nog niet volledig tot ontwikkeling hebben gebracht.
Je partner als leverancier
Als je je partner tot leverancier van bepaalde kwaliteiten maakt, dan kun je je afhankelijk gaat voelen. Is hij of zij er niet, dan mis je immers een hoop kwaliteiten die hard nodig zijn in dit leven, en hoe de zaken dan aan te pakken?
Je partner wordt in zo’n situatie noodzakelijk voor je welbevinden, voor je overleving zelfs en dat kan heel wankel voelen. Onzekerheid, wantrouwen en controledwang liggen dan op de loer.
Dus waarom ontwikkelt niet iedereen gewoon zijn eigen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten? Het zou een hoop gedoe schelen in relaties en in het leven! Een verklaring kun je vinden in de eeuwenlange onderdrukking van de vrouwelijke energie. Doordat de vrouwelijke energie door de eeuwen heen onderdrukt is geweest, hebben vrouwen – maar ook mannen – al die tijd een belangrijk deel in zichzelf moeten ontkennen.
Een diep gevoel van minderwaardigheid
Tot voor kort was het niet de bedoeling dat je als vrouw krachtig en origineel uit de hoek kwam, of dat je je seksualiteit, creativiteit en spiritualiteit openlijk vierde. Sterker nog: dat kon je wel eens met de dood bekopen. En ook al beland je vandaag de dag niet meer op de brandstapel voor het delen van je kennis en wijsheid, de angst daarvoor kan energetisch nog steeds aanwezig zijn in je.
Als vrouw draag je vaak onbewust een diep gevoel van minderwaardigheid met je mee. Je aarzelt om je ruimte in te nemen, om te ontvangen in plaats van steeds maar te geven en om nee te zeggen en zo op te komen voor jezelf. Je kunt dit zien als een wond in de buikstreek, in relatie tot de eerste drie chakra’s: een ontbrekend basisvertrouwen in het leven en in jezelf.
Nu er in onze maatschappij heel veel mogelijk is als vrouw, kom je juist deze innerlijke barrières des te sterker tegen. Je merkt dan dat de dingen die je voor jezelf wilt neerzetten maar niet van de grond komen: het is alsof een onzichtbare hand je tegenhoudt.
Half jezelf zijn
En hoe zit het dan met mannen?
Ook zij zijn door de eeuwen heen gewond geraakt, maar dan in hun hartstreek. Van oudsher wordt het jongens al op jonge leeftijd afgeleerd om hun kwetsbaarheid tonen. Ze worden niet aangemoedigd om te praten over hun gevoelens en ‘huilen is voor meisjes’. Mannen zijn op deze wijze ontmoedigd te leven vanuit hun hart en in antwoord hierop tonen ze hun kracht vaak op agressieve in plaats van liefdevolle wijze.
Zowel mannen als vrouwen missen hiermee het contact met een gedeelte van hun ziel. Ze zijn als het ware maar half zichzelf en missen de kracht of zachtheid van de tegenovergestelde archetypische energie.
Bij mannen leidt dit eerder tot gewelddadigheid, bij vrouwen eerder tot machteloosheid. Beide zijn geworteld in angst en als deze angst overheerst binnen een relatie, kan dat leiden tot destructieve patronen.
Eenzijdige focus op je hogere chakra’s
De typische symptomen van de vrouwelijke wond zijn een gebrek aan kracht en onafhankelijkheid, moeite hebben met het stellen van grenzen en het heel makkelijk oppikken van de gevoelens van anderen.
Vanwege het gebrek aan energie in de lagere chakra’s heb je de neiging je terug te trekken in de veel krachtigere hogere chakra’s. Je voelt je heerlijk op je gemak bij de energieën van liefde, vergevingsgezindheid en eenheid. Maar… dit gaat ten koste van jezelf als je de onderste chakra’s niet ook bewust bewoont. Als je niet thuis bent in je buikcentrum, mis je een anker in je leven. Je verliest het contact met je menselijke behoeften en wensen: je kunt niet ontvangen wat je nodig hebt.
Door de eenzijdige focus op je hogere chakra’s heb je geen goed besef van jezelf als losstaand individu en ervaar je een laag gevoel van waardigheid, kracht en zelfstandigheid. Om dit aan te vullen kijk je vervolgens naar je partner en dit kan leiden tot manipulatief en claimend gedrag in je relatie.
Je hebt een man ‘nodig’
Je wil kracht en vitaliteit en hoopt dat een man je deze missende energieën gaat leveren. Je denkt dat je een man nodig hebt om compleet te zijn
Zodra je je voor je welbevinden afhankelijk voelt van een mannelijke partner, zul je hem aan je willen binden. Je handelt in je relatie dan vanuit de schaduwzijde van de vrouwelijk energie, die overigens lastig als zodanig te herkennen is, want je doet vaak allemaal lieve en verzorgende dingen.
Wat moeilijk te zien is, is dat je niet geeft vanuit uit de goedheid van je hart, maar met een geheime agenda.
Hoe dat eruit kan zien
Pleasen en verzorgen
Door op je allerliefst, allerverzorgendst en allerleukst te zijn, hoop je je partner aan je te binden. Je denkt dat je je partner alle ruimte geeft: hij mag gaan en staan waar hij wil, je knijpt een oogje toe als hij je niet met respect behandelt en is hij bij jou, dan vertroetel je hem tot het uiterste.
Maar achter dit geven en vergeven zit een enorme bezitsdrang. Je wil dat je partner zich in ruil voor je opoffering helemaal overgeeft aan jou. Van buitenaf lijkt dit op liefde, maar wat je doet is de energie van je partner in een ijzeren greep houden.
Manipulatie en controle
Je wilt dat er iets verandert bij je partner en in plaats van je verlangens en wensen helder en open te communiceren, ga je ondergronds en communiceer je ze indirect. Doet hij niet wat je wil, dan ga je zeuren, mokken, of drama schoppen.
Dit kan tijdelijk effect hebben: als je je hulpeloos opstelt, komt hij je redden, als je een bitse opmerking maakt, trekt hij zich terug en als je aan het pleasen bent, krijg je waardering, maar duidelijk is het allerminst. Je partner tast in het duister over wat je nu precies van hem wil. Hij heeft steeds dat vage gevoel dat hij iets verkeerd doet.
Claimen en eisen
Je kunt ook aan je partner gaan hangen en heel veel van hem verlangen. Hij moet altijd emotioneel beschikbaar zijn bijvoorbeeld, of doorlopend aandacht aan je besteden en je steeds maar weer geruststellen.
Als je dit van hem vraagt, wil je dat je partner je gebrek aan eigenwaarde aanvult in plaats van hier zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. Vaak nemen je eisen de vorm aan van een verborgen claim. Je verwacht deze dingen van je partner, zonder dat je je hier zelf (volledig) van bewust bent en voelt je in je relatie chronisch tekort gedaan.
Hoe ga je hiermee om?
Wil je stoppen met dit gedrag en uit de destructieve relatiedynamiek stappen, dan vraagt dat van je dat je ook je mannelijke kwaliteiten verder ontwikkelt. Het is in dit leven niet genoeg om zacht, liefdevol en vergevingsgezind te zijn. Jij en anderen hebben daar pas wat aan als je tegelijkertijd je eigen grenzen bewaakt.
Als je alleen manifesteert vanuit je hart en je mannelijke energie ontkent, raak je jezelf kwijt. Je vrouwelijke, verbindende, op eenheid gerichte energie leidt tot niets zonder de verbinding met je scheppende, ik-gerichte mannelijke energie.
Je hebt die energie nodig om tijdens het manifesteren ook ik-gecentreerd te blijven, zodat je je niet alleen verbindt met de ander, maar hem ook weer los kan laten. Je blijft dan helemaal jezelf in het contact. Alleen zo creëer je ware balans in jezelf en je relaties en word je de schepper van je eigen leven.
Herken jij jezelf in dit verhaal?
En wil je begeleiding bij het loslaten van deze en andere relatieverslaving en codependency patronen? Vraag een gratis Soul Session aan. In 20 minuten onderzoeken we wat jij nu al kunt doen om uit je relatieverslaving te stappen.
Heb je een vraag over dit blog?
Stuur me een e-mail, ik beantwoord je vragen graag.
Lees mijn blog
Volg me op Facebook
Mijn wekelijkse Soul Letters in je inbox
"*" geeft vereiste velden aan