Citaten relatie relatieverslaving codependency

‘Moet ik mijn relatie verbreken voor mijn helingsproces, of moet ik juist blijven om aan mezelf te kunnen werken?’ Het is een vraag die ik vaak voorbij hoor komen.

Het klopt dat je binnen de context van een relatie veel kan leren over het omgaan met je triggers. Juist de relatie zorgt er voor dat je vaak en hevig getriggerd wordt dus hoe kun je beter oefenen dan op die manier?

Aan de andere kant: juist het steeds weer blijven vasthouden aan een relatie is het grotere patroon dat je wilt doorbreken. Zo bekeken is blijven onderdeel van je patroon en wil je dus de relatie juist verbreken.

Of nee wacht: als je uit de relatie vertrekt, dan vermijd je je pijn, dan wil je het niet aangaan, dan ga je het uit de weg….

Het antwoord op de vraag ‘Should I stay or should I go?’ niet bepaald eenduidig: zowel blijven als weggaan kan een strategie zijn, of een besluit van je volwassen zelf. Hoe maak je het onderscheid? Ik heb een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

Kijk eerlijk naar jezelf

Aanwijzingen voor wat er onder de oppervlakte speelt, vind je vaak in korte momenten van realisatie. Op die momenten weet je even heel zeker dat je een bepaalde richting de juiste is, maar dat voelt zo spannend, dat je het daarna snel weer ‘vergeet’.

Kijk eerlijk naar wat er tussen jou en je partner gebeurt

Zijn jij en je partner verwikkeld in een uitputtende dynamiek waarbij jullie van trigger naar trigger worden geslingerd Of merk je dat jij en je partner elkaar wel triggeren, maar dat er daarbij steeds meer ruimte ontstaat voor een gezonde reactie vanuit jullie volwassen bewustzijn?

Kijk eerlijk naar wat je partner en jij werkelijk doen

Samen werken aan jullie patronen binnen de context van de relatie is prachtig, maar is het ook wat er echt gebeurt? Vaak zeggen mensen wel dat ze willen werken aan zichzelf, maar komt daar in de praktijk niet zoveel van terecht. Werken aan jezelf koste moeite en doet ook pijn en die gaan we uiteindelijk toch vaak uit de weg.

Ben je eruit wat voor jou de beste beslissing is op dit moment, ga er dan ook voor. Er is maar één manier om te zien of je het bij het juiste eind hebt en dat is door het te ervaren.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters