Citaten relatie relatieverslaving codependency

Zwakke of afwezig grenzen zorgen ervoor dat je jezelf niet meer goed kunt onderscheiden van de ander. Je kunt je verantwoordelijk gaan voelen voor de beleving van de ander: je voelt je schuldig als je iets doet wat de ander niet leuk vindt, of als de ander zich niet prettig voelt. De behoeften van de ander zie je als je eigen behoeften en je verliest jezelf in de relatie.

Je zit in het patroon van de Pleaser, die iedereen tevreden wil houden. Je doet zo ontzettend je best om het anderen naar de zin te maken dat je jezelf helemaal vergeet. De Pleaser in jou is bang voor een hele hoop dingen: om de ander teleur te stellen, om afgewezen te worden, om niet aardig gevonden te worden, om de ander boos te maken, om in conflict te komen…

En dus zeg je ja, schik je in, ben je flexibel, bewaar je de lieve vrede, bedek je alles met de mantel der liefde en laat je jezelf ondertussen enorm in de kou staan. ​​Op zich is het een mooie eigenschap om er voor anderen te zijn, maar doe je het zonder ook voor jezelf te zorgen dan raak je op den duur uitgeput.

Voor jezelf zorgen doe je onder andere met een gezond grenzensysteem, waarmee je de ruimte creëert om je eigen behoefte en wensen te vervullen. Gezonde grenzen zijn intact en flexibel: ze zorgen ervoor dat je gewenste intimiteit toelaat en jezelf beschermt als dat nodig is

Als je op deze manier je grenzen bewaakt, dan verdwijnt de Pleaser in jou naar de achtergrond en treedt de Strijder naar voren. De Strijder verdedigt en beschermt je en vecht voor je rechten. Je bent daarbij ook bereid offers te brengen om je grenzen te bewaren. Zo hou je misschien niet iedereen te vriend, maar blijf je wel trouw aan jezelf.

De mensen die zich niet prettig voelen bij je grenzen laat je in liefde gaan. Zij krijgen de kans op zoek te gaan naar iemand die wel bij ze past. En ook voor jezelf schep je de ruimte precies die mensen te ontmoeten met wie je resoneert. Zo kun je zonder angst en helemaal als jezelf verschijnen in het contact.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters