Citaten relatie relatieverslaving codependency

Hoop je rond de jaarwisseling op een berichtje van iemand? Ook al hebben jullie geen relatie meer, ook is hij die avond bij zijn partner, ook al zegt ze niet te doen aan nieuwjaarswensen. Je weet ergens wel dat je niets zal horen, maar toch: jij wacht en smacht, de ander blijft stil, jij voelt verdriet en teleurstelling, maar je spreekt dit niet uit.

In plaats daarvan schenk je nog een glas champagne in en dwing je het verlaten gevoel naar de achtergrond.

Je bent wel omringd door vrienden of familieleden, maar toch voel je je heel alleen. Je innerlijke kind mist iets, ze mist liefde, aandacht, gezien en erkend worden. Voor de vervulling hiervan kijkt ze naar één specifiek persoon: die ander die er niet is voor jou, die vanavond –alweer– niets van zich laat horen.

Ik wil je uitnodigen om dit jaar anders om te gaan met de gevoelens die dit in je aanraakt. Ik wil je uitnodigen deze gevoelens te verwelkomen als een deel van jou, ze te zien voor wat ze zijn en er liefdevol zorg voor te dragen.

Oefening
> Voel je verlatenheid, of verdriet opkomen, heet het dan welkom. Zeg in jezelf: ‘Welkom verlatenheid, welkom verdriet, wat wil je me vertellen?’ Luister naar het antwoord dat in je opkomt en vertrouw erop dat dit antwoord klopt.

> Neem dan waar op welke plek in je lijf het gevoel zich aandient. Voel je een leegte in je hart, een knoop in je maag, een bal in je buik? Wees daar met je liefdevolle aandacht bij, zonder dit gevoel te willen veranderen.

> Blijf rustig ademen en laat naar boven komen wat er komt. Misschien komt er veel, misschien komt er weinig, misschien ook komt er helemaal niets. Het is allemaal oké, je hoeft niemand iets te bewijzen.

> Na een tijdje weet je dat het genoeg is en ook op dat weten mag je vertrouwen. Bedank het gevoel dat het zich heeft laten zien. Dit gevoel is in contact getreden met jou en door ernaar te luisteren, heb je de band met jezelf geëerd.

Keer nu weer met je aandacht terug naar waar jij jouw oud en nieuw viert. Vanaf nu neem je deel aan het feest om je heen vanuit een dieper contact met jezelf.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters