Citaten relatie relatieverslaving codependency

Hoe weet je of je terecht bang bent voor een bepaald iemand, een bepaalde relatie? Hoe weet je of je het bij het juiste eind hebt als je het contact op basis van je angst afbreekt? Om hierin te kunnen vertrouwen op jezelf is het nodig dat je Innerlijke Kind zich veilig voelt. Is dit niet het geval, dan treedt dit kind op de voorgrond en verdwijnt de stem van je Volwassen zelf in al het lawaai.

Het aller belangrijkste hiervoor is dat je er consequent bent voor dit kind en concreet betekent dit dat je liefdevol aandacht besteed aan al je gevoelens: ze mogen er zijn, ze hoeven niet weg en je blijft erbij met je liefdevolle aandacht. Zo begeleid je je Innerlijke Kind door haar angsten heen.

Doe je dit eenmaal, dan zal je kindangst niet langer leidend zijn, maar neem je je beslissingen vanuit het bredere perspectief van de Volwassene. Deze beslissingen zijn genuanceerd en bevorderen je welzijn op de lange termijn. Door dit telkens weer te ervaren, leer je dat je kunt vertrouwen op jezelf. En zo is het opeens ook veel minder van belang of die ander wel te vertrouwen is!

In plaats van vooraf absolute zekerheid over de andere te eisen, ga je nu zelf ontdekken hoe je deze persoon ervaart. Wat doen zijn acties en woorden met je? Wat wordt hierop jouw respons? Je hebt het vertrouwen dat je weet wat je voelt, ziet en hoort, dat je op basis hiervan de voor jou beste keuze maakt en de gevolgen van deze keuze kunt dragen.

Met je Innerlijke Volwassene aan het roer weet je dat je bij machte bent actie te ondernemen om jezelf te beschermen als een situatie echt onveilig is. In alle andere gevallen kun je ontspannen genieten van het contact.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters