Citaten relatie relatieverslaving codependency

Merk je dat je een besluit aan het uitstellen bent, dan zit je waarschijnlijk in het patroon van de Saboteur. Wie weet wil je je relatie beëindigen omdat je diep van binnen weet dat deze je niet meer voedend is voor je.

Dit weten roept ook angst, verdriet en schuldgevoelens in je op. En dus komt de Saboteur steeds weer met een reden om nu nog niet weg te gaan. Op de korte termijn ga je pijn uit de weg, op de lange termijn creëer je er meer van.

Als je een keuze maakt vanuit het patroon van de Saboteur, dan zijn er op de korte termijn vooral voordelen, zoals: de (relatieve) lieve vrede blijft bewaard, je hoeft niet te verhuizen, je bent zeker van je levensstandaard.

Op de lange termijn zijn er juist grote nadelen: je blijft in een gespannen relatie, woont samen in een huis en je kunt je eigen dromen niet verwezenlijken.

Bij keuzes die je vanuit je Innerlijke Volwassene maakt, zie je het omgekeerde. Op de korte termijn zijn er vaak behoorlijke nadelen: het fragiele evenwicht in je relatie wordt voorgoed verstoord, je moet je eigen woonruimte vinden en zal minder geld te besteden hebben.

Op de lange termijn zie je juist voordelen: je kiest voor jezelf, je gaat het avontuur aan volgt je eigen pad.

De Saboteur zegt: “Dat kan niet, ik krijg te veel problemen als ik dit doe.”

De Heldin zegt: “Dit is wat goed is voor mij en de uitdagingen op mijn pad zal ik overwinnen!”

Vanuit wie wil jij je leven leiden?

Ook aan de slag met de Heldin in jou?

Schrijf je in voor de online training Liefdevol | Solo

In dit online traject leer je patronen rondom grenzen, eigenwaarde en controledwang ombuigen, zodat je de liefdevolle relatie met jezelf en anderen aan kunt gaan. Je gaat zelf diepgaand aan het werk via de 11 online lessen en houdt levenslang toegang tot deze lessen.

In de introductieles verken je hoe je de relatie met jezelf op dit moment ervaart en je onderzoekt hoe de archetypen van de Saboteur en de Heldin zich in jouw leven manifesteren.

Schrijf je in voor Liefdevol | Solo