Je wilt weg uit je relatie
Of blijf je voor je kind?
Soms zit je in een situatie waarin het lastig kiezen is: ga je voor jezelf of doe je wat het beste is voor je kind? Misschien zit je in een relatie waarbij er veel ruzie is tussen jou en je partner, maar wil je het gezin niet opbreken. Misschien wil jij liever niet terug naar je partner, maar denk je dat dit wel beter zou zijn voor jullie kinderen.
Ik kreeg hier ook een vraag over tijdens de afgelopen challenge. Een deelneemster vroeg: “Verwaarloos je jezelf als je ervoor kiest om in een situatie te blijven waarin je voelt dat het anders moet voor jezelf, maar beter is voor de kinderen?” Een interessante invalshoek, want inderdaad: verwaarloos je in dat geval jezelf en dan vooral je eigen Innerlijke Kind? En in hoeverre heeft dat dan weer zijn effecten op het welzijn van je kind van vlees en bloed?
Bewuste keuze of patroon?
Het is belangrijk om bij een dilemma als dit het onderscheid te maken tussen een bewuste keuze en handelen vanuit een onbewust patroon.
Je kunt de bewuste keuze maken om jezelf tijdelijk en gedeeltelijk opzij te zetten voor je kinderen. Dit betekent niet dat je gewoon maar blijft en op je tanden bijt, maar dat je kijkt hoe je binnen die situatie toch nog het beste voor jezelf kunt zorgen. Kun je bijvoorbeeld een plek creëren om je terug te trekken en weer op te laden? Bij wie kun je terecht voor emotionele steun?
Je zet jezelf dus niet meer dan noodzakelijk opzij en ook niet langer dan nodig. Zo is de eindexamenperiode van je kind waarschijnlijk niet het beste moment om je relatie te verbreken en te verhuizen. Je kunt er dan voor kiezen om te blijven tot het eerstvolgende moment dat de voordelen van blijven niet langer opwegen tegen de nadelen ervan. Dat zou in dan kunnen zijn: direct na de eindexamens.
Natuurlijk is ook dat geen fijne timing, want je wilt dat je kind onbezorgd kan feesten, maar bedenk: als je ook daarop gaat wachten, wanneer is dan wel het moment aangebroken? Bij de start van het eerste studiejaar? Vlak voor de eerste tentamenweek? Tijdens de Kerstvakantie?
De Saboteur schuift de plannen voor zich uit
Zo kun je van een bewust besluit vervallen in een onbewust patroon, terwijl je nog steeds denkt dat je blijft voor het welzijn van je kind.
Je plannen schuif je steeds voor je uit, omdat het nooit hét moment is. Dat klopt tot op zekere hoogte ook: het perfecte moment voor een break-up bestaat niet, er zijn hooguit slechte momenten en nog slechtere momenten om je relatie te verbreken. En dus kun je het maar beter zo snel mogelijk doen, als dit jou en je kind op de lange termijn dient.
Merk je dat je je besluit aan het uitstellen bent, dan zit je waarschijnlijk in het patroon van de Saboteur. Want natuurlijk is het eng om je relatie te verlaten en roept dat bijvoorbeeld angst, verdriet en schuldgevoelens in je op. En dus komt de Saboteur steeds weer met een reden om nu nog niet weg te gaan, zodat je die gevoelens uit de weg kunt gaan.
Wees het beste voorbeeld voor je kind
Is dit de situatie waarin je je bevindt dan zou je inderdaad kunnen stellen dat je jezelf verwaarloost: je weet dat het beter is om weg te gaan en toch doe je het niet. Blijf je lang zo doorgaan, dan put je jezelf uit. De relatie kost je veel energie en op een gegeven moment heb je daardoor zelf niets meer te geven, ook niet aan je kind.
Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter voorbeeld je bent voor je kind. Kies je in een bepaalde situatie krachtig voor jezelf, waardoor je weer in evenwicht komt dan creëer je daarmee veel goeds: je voedt jezelf zodat je meer te geven hebt. Toch zal je besluit vooral in het begin ook verdriet en stress met zich mee brengen, maar hoeveel stress en verdriet zal er nog komen als je blijft in de ongezonde situatie?
Lange termijn versus korte termijn
Zo op papier ziet dit er allemaal eenvoudig uit, maar in de realiteit heb je uiteraard te maken met allerlei emoties: van jezelf, van je kinderen en van je partner. Dat kan overweldigend zijn en nuttig is dan om voor jezelf het overzicht te maken van de positieve en negatieve consequentie van je keuze op de lange en de korte termijn.
Als je een keuze maakt vanuit je Innerlijke Kind of een patroon, dan zijn er op de korte termijn vooral voordelen, zoals: de (relatieve) lieve vrede blijft bewaard, je hoeft niet te verhuizen, je bent zeker van je levensstandaard. Op de lange termijn zijn er juist nadelen: je blijft in een gespannen relatie, woont samen in een huis en je kunt je eigen dromen niet verwezenlijken.
Bij keuzes die je vanuit je Innerlijke Volwassene maakt, zie je het omgekeerde. Op de korte termijn zijn er vaak behoorlijke nadelen: het fragiele evenwicht in je relatie wordt voorgoed verstoord, je moet je eigen woonruimte vinden en zal minder geld te besteden hebben. Op de lange termijn zie je juist de voordelen: je kiest voor jezelf en gaat het avontuur aan door je eigen leven te leiden.
Er is hierbij geen goed of fout er is alleen een zorgvuldig afwegen van alle voor- en nadelen. Richt je hierbij vooral op wat een besluit je op de lange termijn oplevert en ga na in hoeverre dat aansluit op jouw toekomstvisie.
De Saboteur zegt: “Het kan niet, ik krijg te veel problemen als ik dit doe.”
De Heldin zegt: “Dit is wat goed is voor mij en de uitdagingen op mijn pad zal ik overwinnen!”
Vanuit wie wil jij je leven leiden?
Herken jij jezelf in dit verhaal?
En wil je begeleiding bij het loslaten van deze en andere relatieverslaving en codependency patronen? Vraag een gratis Soul Session aan. In 20 minuten onderzoeken we wat jij nu al kunt doen om uit je relatieverslaving te stappen.
Heb je een vraag over dit blog?
Stuur me een e-mail, ik beantwoord je vragen graag.
Lees mijn blog
Volg me op Facebook
Mijn wekelijkse Soul Letters in je inbox
"*" geeft vereiste velden aan