Citaten relatie relatieverslaving codependency

Je hebt zeggenschap over wat je de wereld instuurt, maar wat er terugkomt, is onzeker.

  • Iemand kan het met je oneens zijn.
  • Iemand kan zijn dag niet hebben.
  • Iemand kan even geen focus hebben.

Allemaal dingen waar je geen controle over hebt. Als je gezonde grenzen hebt, weet je heel goed waar jouw werkelijkheid eindigt en die van de ander begint. Je hoeft dan niet te bepalen hoe een ander reageert op jou.

Byron Katie maakt in dit opzicht het onderscheid tussen ‘My business’, ‘their business’ en ‘God’s business’.

  • Alles wat betrekking heeft op je eigen uiterlijk, gedrag, gevoelens en gedachten kun je beschouwen als ‘Mijn zaak’
  • Alles wat betrekking heeft op het uiterlijk, het gedrag, de gevoelens en de gedachten van iemand anders, zoals je partner, is ‘Hun zaak’.
  • Alle dingen die buiten de directe invloed liggen van jou of een ander individu of groep zijn ‘De zaak van het universum’ (zoals ik het graag uitdruk)

Je doet niets om zaken te beïnvloeden die buiten je invloed liggen en je bent er ook niet mee bezig in je hoofd. Als je over je partner denkt: “Je moet een baan krijgen, ik wil dat je gelukkig bent, je moet op tijd zijn, jij moet beter voor jezelf zorgen” zit je in ‘Zijn zaak’. Als je je continu zorgen maakt over oorlog, ziekte en dood ben je bezig met wat de zaak is van het universum.

Steeds als je dat doet, ga je uit de overgave en ga je, ironisch genoeg, weg van het enige waar je wel zeggenschap over hebt, namelijk Jouw zaak!

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters