Citaten relatie relatieverslaving codependency

Je weet het natuurlijk wel, maar toch… Steeds als je iemand zou kunnen kwetsen of ergeren met een ‘Nee’ zeg je toch maar ‘Ja’. Je doet dat omdat je bang bent voor de gevolgen: het vergt moed om voor jezelf op te komen en de gevolgen hiervan te dragen en jij hebt hier tot nu toe niet genoeg oefening in mogen krijgen.

Dat oefenen begint al als je kind bent. Tenminste, als de omgeving waarin je opgroeide emotioneel veilig was. Was dat niet het geval, dan heb je het niet aangedurfd om in kleine stapjes steeds meer voor jezelf op te komen. Het zou je te veel hebben gekost destijds: de liefde van je ouders, je veiligheid en daarmee je kans op overleven.

En ook nu als volwassene kan het daardoor voelen alsof het een kwestie van leven of dood is om anderen te vriend te houden. Maar het is niet te laat, je kan alsnog oefenen in het opkomen voor jezelf met deze oefening:

  • Houd drie dagen bij wanneer je ‘Ja’ zegt als je ‘Nee’ voelt en waar je op dat moment bang voor bent. Misschien wil je het in een mooi boekje opschrijven.
  • Ga de volgende drie dagen heel zorgvuldig om met je ‘Ja’ en beloon jezelf met een cadeautje voor elk eerlijk ‘Nee’.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters