Citaten relatie relatieverslaving codependency

Je zult moeten leren om goed voor jezelf te zorgen. Gezonde zelfzorg betekent dat je jezelf geeft wat je nodig hebt en nog wat extra als reserve. Zo word je niet te snel afhankelijk van anderen. Je zorg voor jezelf, en daarmee voor anderen, door goed op jezelf te letten en een energiereserve op te bouwen. Wat je daarna nog overhoudt, geef je door.

Natuurlijk, soms is er een noodsituatie waardoor je even wat meer moet geven, maar zoiets mag geen blijvende toestand worden. Dit zijn de momenten dat je je noodvoorraad aanspreekt en later vul je hem weer aan. Je noodvoorraad is er ook voor de momenten dat het leven je op de proef stelt, of dat het noodlot toeslaat.

Dit soort zelfzorg is iets anders dan egoïsme (waarbij je bijna niets doorgeeft) of codependency (waarbij je bijna alles doorgeeft). Beide komen voort uit angst: de angst dat er niet genoeg is voor je, of de angst dat je zelf niet genoeg bent. Beide zorgen er ook voor dat je anderen schaadt.

Bij egoïstisch nemen gebeurt dat openlijk, bij codependent geven eis je in het verborgene terug wat je schijnbaar onbaatzuchtig hebt gegeven. Je wil geliefd zijn en onmisbaar en als dit niet zo blijkt te zijn voel je je gebruikt en te goed voor deze boze wereld.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters