Citaten relatie relatieverslaving codependency

En dat geldt ook voor jou! Als je eerder bent gevallen op een emotioneel niet beschikbare partner, dan riep dat bepaalde gevoelens in je op. Je voelde je misschien niet goed genoeg, alsof je niet mocht bestaan, onzichtbaar of genegeerd. De sensatie die daarbij hoorde, was misschien een leegte in je hart, een ijl gevoel om je heen, of een steen in je maag.

Diezelfde gevoelens en sensaties zul je opnieuw ervaren als je weer in contact komt met een emotioneel niet beschikbaar persoon. Herken je ze?

  • Je hebt het gevoel dat je heel erg je best moet doen om in de smaak te vallen. En in de smaak vallen bij iemand die emotioneel niet beschikbaar is doe je misschien wel vooral door zelf ook niets van je te laten horen en geen eisen te stellen aan het contact…
  • Je voelt diep vanbinnen dat jouw eindeloze en onvoorwaardelijke liefde deze persoon zal veranderen, dat je hem zal redden van zichzelf en voor het eerst in zijn leven echte liefde zal laten voelen. Deze ervaring zal zo transformerend zijn voor hem, dat hij voor altijd met je verbonden zal blijven.
  • Je hebt het nare gevoel dat je er niet mag zijn, dat je niet mag bestaan in het leven van deze persoon. Je weet ook precies wat je wel en wat je niet ‘mag’ doen of zeggen in contact met hem. Zijn grenzen zijn haarfijn voelbaar voor je en als hij in de buurt is, ben je een veel stiller en voorzichtiger versie van jezelf.

Neem deze observaties in jezelf serieus. Je mag erop vertrouwen dat je gevoel je hier de juiste informatie geeft. Durf je ernaar te luisteren? Durf je ernaar te handelen en zo liefdevol op te komen voor jezelf?

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters