Citaten relatie relatieverslaving codependency

Het is soms makkelijker liefdevol te zijn naar een ander dan naar jezelf. Als er in jou een Innerlijke Criticus leeft, dan zeg je dingen tegen jezelf die je nooit tegen een ander zou zeggen.

Veel mensen luisteren naar de Innerlijke Criticus omdat ze niet anders meer gewend zijn. Ze zijn gaan geloven wat deze stem zegt, en ze zijn gaan geloven dat het oké is dat er zo tegen ze gesproken wordt. Maar stel je eens voor dat een echt iemand al deze dingen tegen je zou zeggen, wat zou je daar dan van vinden? Zou je het er dan ook mee eens zijn? Zou je akkoord gaan met de toon die tegen je aangeslagen wordt?

Soms helpt het om je voor te stellen dat iemand zo praat tegen een kind, je eigen kind of een ander kind van wie je veel houdt. Stel je voor dat iemand tegenover je kind staat en tegen hem of haar zegt: ‘Je bent waardeloos!’, of: ‘Je moet er altijd perfect uitzien!’, of: ‘Ook al ben je moe, je mag nu niet uitrusten!’.

Is dat hoe je vindt dat er tegen een kind zou mogen worden gepraat? Is dat hoe je vindt dat de Innerlijke Criticus tegen jouw Innerlijke Kind mag praten?

De kans is groot dat je antwoord op deze vragen ‘nee’ is.

Je wil deze Innerlijke Criticus dan ook een plek op de achtergrond geven, waar hij hoort. Zo maak je op de voorgrond ruimte voor de Innerlijke Volwassene in jou: de liefdevolle ouder voor je Innerlijke Kind.

Deze Innerlijke Ouder is krachtig en liefdevol, heeft visie en geduld, toont wijsheid, humor en moed. De Liefdevolle Volwassene is niet hard en streng, maar brengt je wel discipline bij, hij of zij eist niet dat je je doelen op wilskracht haalt, maar nodigt je uit je innerlijke motivatie aan te boren.

Zo schep je ruimte om te verschijnen zoals je werkelijk bent in je relaties en in het leven.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters