Citaten relatie relatieverslaving codependency

Een gezond gevoel van eigenwaarde betekent dat jij jezelf van binnenuit waardeert. Je hebt de erkenning of afhankelijkheid van anderen niet langer nodig om je ‘beter’ te voelen. In plaats daarvan omhels je jezelf, compleet met al je imperfecties en weet je heel zeker: ik ben precies even waardevol als welke andere persoon dan ook.

Je hoeft je partner niet meer te redden en je hoeft niet meer gered te worden. Je hebt je focus op jezelf. Je draagt trouw zorg voor je eigen behoeften en wensen. Je leeft in lijn met jezelf en in interactie met het leven. Over de dingen die buiten je invloedsfeer vallen probeer je niet langer de controle te krijgen en je laat je ook niet meer manipuleren door je partner.

Als je iets nodig hebt, vraag je erom en geef je je partner de ruimte om nee te zeggen. Als je partner jou iets vraagt en je wil nee zeggen, weet je dat je deze ruimte mag nemen. Als je je partner fouten ziet maken, laat je dat toe. Hoogstens vraag je of hij behoefte heeft aan hulp, maar ook hier laat je hem de ruimte om deze hulp niet aan te nemen.

Zo zijn de Heler, de Vader en de Vriend in jou actief

De Heler ziet wat er scheelt. Ze kijkt niet weg, maar omvat haar eigen pijn met liefde, zodat de daaronder verborgen kwaliteiten weer tot bloei kunnen komen. Door haar bereidheid zichzelf te zien, kan ze ook een ander volledig zien en accepteren voor wie die is.

De Vader steunt je, richt je innerlijk op en geeft je de heerschappij over je leven. Zo weet je dat je het kan of dat je het kan leren en je neemt vanuit dit vertrouwen de verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

De Vriend gaat in gelijkwaardigheid met de ander door het leven. Soms zal de een en soms de ander wat meer geven, maar uiteindelijk wordt er steeds weer evenwicht bereikt.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters