Citaten relatie relatieverslaving codependency

Als je langere tijd in een destructieve relatie zit, dan kan het voelen alsof het licht nooit meer zal schijnen in je hart. Je begint te geloven wat er je partner tegen je zegt: dat je een slecht persoon bent, dat je niet slim genoeg bent om een succes te worden, dat je niet aantrekkelijk genoeg bent om ooit een andere partner te vinden.

Je voelt je steeds kleiner worden en van je vechtlust is niets meer over, totdat je op een dag zelfs niet meer gelooft dat je ooit uit deze relatie zal kunnen stappen. Je partner heeft een kooi om je heen gebouwd, en nu doe jij de deur op slot en gooit de sleutel weg.

Ben je bereid om ondanks je afschuw over wat je ziet in je partner, niet weg te kijken en je lessen eruit te trekken? Durf je te zien hoe jouw besluiteloosheid de ander de gelegenheid geeft je te sturen en te manipuleren? Kun je aanvaarden dat het leven niet alleen maar mooi en lieflijk is, maar dat er ook mensen bestaan bij wie je beter wegblijft? Dat ook de duisternis echt is en je met deze realiteit rekening moet houden wil je je staande houden?

Integreer je deze inzichten in je leven, dan zie je dat destructieve relaties je niet meer zomaar overkomen. Door de taak van de verantwoordelijkheid te dragen, zul je de zoete smaak van de vrijheid proeven.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters