Citaten relatie relatieverslaving codependency

Om de veiligheid van een ander te herkennen en ontvangen, zul je eerst het gevoel van veiligheid in jezelf verder moeten ontwikkelen.

Wie de emotionele achtbaan van een verslavende relatie gewend is, kan een veilige relatie ervaren als saai en nietszeggend. Je mist de spanning, de diepgang, de intense verbondenheid! In werkelijkheid ga je door de heftige dynamiek van aantrekken en afstoten de ware verbinding juist uit de weg, die met jezelf en die met de ander. Je hebt het te druk met het drama dat zich telkens weer ontvouwt tussen jullie.

Gezonde relaties zijn stabiel en dat kun je verwarren met oppervlakkigheid, maar schijn bedriegt: voor ware diepgang en verbinding is juist een stevig fundament nodig. Je zult je eerst geliefd en geborgen moeten voelen in jezelf, voordat je ook met de ander de liefdevolle relatie aan kunt gaan. Deze basis in jezelf ontwikkel je door jezelf en je gevoelens serieus te nemen, door je uit te spreken en op te komen voor jezelf.

Vanuit deze waardigheid en innerlijke kracht geef je vervolgens je leven vorm. Je verbindt acties aan je behoeften en verlangens en gaat met jezelf als uitgangspunt op weg in het leven en de liefde. En zo kun je op een dag iemand tegen komen bij wie je je veilig voelt en in wie je je juist ook daardoor verder wilt verdiepen.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters