Citaten relatie relatieverslaving codependency

Het lijkt zo eenvoudig: je ziet, hoort, denkt en voelt bepaalde dingen. Je vertrouwt op deze waarneming en handelt er ook naar. Zo beweeg je je door het leven. Je volgt je eigen pad. Je bent trouw aan jezelf, je bent je eigen beste vriend…

Maar heb je als kind emotionele verwaarlozing, mishandeling of misbruik ervaren, dan is deze fijne en sterke band met jezelf helemaal niet zo vanzelfsprekend. Jij bent juist gewend om alles wat je waarneemt in twijfel te trekken en er vooral niet naar te handelen.

Als je een naar gevoel hebt bij iemand, dan denk je al snel: ‘het zal wel aan mij liggen’ en blijf je toch in contact met deze persoon. Als iemand over jouw grenzen gaat, dan voel je vaak wel een ‘nee’, maar met dat signaal van je lijf doe je niets.

Als dit inderdaad geldt voor jou, dan kan het archetype van de Heler je misschien verder helpen. De Heler nodigt zichzelf en anderen uit tot heling via haar invoelende gaven. Met oprechte aandacht transformeert de Heler de angst, de woede, het verdriet, de schaamte en de schuldgevoelens die ze in zichzelf aantreft.

De Heler ziet wat er scheelt. Ze kijkt niet weg, maar omvat haar pijn met liefde, zodat de daaronder verborgen kwaliteiten weer tot bloei kunnen komen.

Door deze bereidheid jezelf te zien, kan je ook een ander volledig zien en accepteren voor wie die is.

En het is vanuit deze harmonie en vertrouwen in je waarneming dat je uiteindelijk de moed vindt jouw eigen weg te gaan.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters