Citaten relatie relatieverslaving codependency

Hoge pieken, diepe dalen. Dan weer heel close, dan weer afstandelijk. Op de intens mooie momenten samen volgen hevige emotionele uitbarstingen. Ook al krijg je niet de liefde en aandacht waar je naar verlangt, toch weet je je emotioneel niet los te maken.

Codependency

Als je je herkent in wat hierboven staat, is het mogelijk dat je in je relaties codependent gedrag inzet. Als kind heb je ergens de boodschap opgevangen dat je gevoelens er niet toe doen. Zo is het je tweede natuur geworden om wat er in jou leeft te ontkennen of te onderdrukken.

Wat overbleef van je eens zo rijke gevoelsleven is een kou en leegte die zeurt op de achtergrond… Vanuit deze verstoorde relatie met jezelf kijk je naar de buitenwereld om te ervaren wie je bent. Je richt je aandacht volledig op de ander, om de leegte in jezelf uit de weg te gaan.

Destructieve relaties

Zo kun je terecht komen in destructieve relaties. De commotie die deze relaties teweeg brengen zijn namelijk een prima afleiding van je eigen pijn. Maar op de lange termijn ondermijn je zo je levensgeluk…

Als kind was het onderdrukken en ontkennen van je gevoelens een strategie die je hielp om overeind te blijven. Als volwassene staat het je in de weg. Wil je daar iets aan veranderen dan zul je moeten beginnen bij jezelf!

Als Soul Detective ben je een leven lang op avontuur: wat je ook tegenkomt, je wilt ontdekken hoe ervan te groeien. Je inzichten en ervaringen gebruik je om je levenspad verder vorm te geven. Zo neem je je rol in de wereld in en inspireer je anderen hetzelfde te doen.

Wees een baken voor anderen

Hiervoor hoef je je leven niet eerst perfect op orde te hebben, je mag gewoon nu al beginnen. Al tijdens je herstel van destructieve relatiepatronen kun je een baken zijn voor anderen. Je inzichten en ideeën zijn waardevol en je mag je ermee naar buiten treden. Graag zelfs, zodat anderen zien dat ook heling zijn oorsprong vindt in de perfecte imperfectie die ons mens maakt.

  • Misschien ben je hier om te leren hoe het is om van jezelf te houden en vandaaruit liefdevolle relaties met anderen aan te gaan.
  • Misschien is het voelen en aangeven van jouw grenzen jouw uitdaging.
  • Misschien ben je op zoek naar de kracht en rust in jezelf om er zo ook voor anderen te kunnen zijn.

Alles wat op jouw pad komt, biedt je de mogelijkheid te groeien. Waar je bewust wordt, kun je transformeren. Waar je transformeert, nodig je anderen uit te volgen. Keer op keer.

Meer lezen over gezonde relaties met jezelf en anderen?

Geef je op voor mijn Soul Letters

Je krijgt ook mijn e-book toegestuurd over de drie patronen die je relaties beïnvloeden en hoe je ze liefdevol ombuigt. Plus tips om te experimenteren met nieuw gedrag.

Geef je op voor mijn Soul Letters