Relatieverslaving en de chakra’s
De specifieke disbalans bij destructieve relaties
Merk je dat je bang bent om verlaten te worden, dat je je vaak tekort gedaan voelt en dat je je snel afgewezen voelt? Bevind je je vaak in relaties die je niet voeden, die misschien zelfs destructief zijn? Het is mogelijk dat je in je eerste levensjaren niet voldoende liefde, aandacht en erkenning hebt ontvangen, om het basisvertrouwen te kunnen opbouwen dat nodig is voor gezonde relaties.
Zo rond je eerste levensjaar speelden voedsel, warmte, liefde en contact een belangrijke rol in je ontwikkeling. Als er toen niet volledig aan die behoeften is voldaan, heb je je als kind afgewezen en alleen gelaten gevoeld. Een gevoel zo overweldigend, dat je in reactie niet anders kon dan je terugtrekken en afsluiten. De disbalans in de relatie met je eerste verzorgers wordt weerspiegeld in een disbalans in je chakra’s, met name de eerste drie. In je relaties vind je geen vaste grond onder je voeten, je verliest jezelf in de ander en je ervaart vaak een gevoel van machteloosheid.
Gebrek aan vertrouwen
Als volwassene ontbreekt het je hierdoor aan vertrouwen: vertrouwen in jezelf en vertrouwen in de ander. Vertrouwen in jezelf gaat over het voelen wat je waard bent en het kunnen vertrouwen op wat je lichaam je aangeeft. Vertrouwen in anderen houdt in dat je durft te rekenen op anderen, jezelf over durft te geven en anderen toe durft te laten. Ervaar je voldoende vertrouwen, dan kan tussen jou en de ander de natuurlijke beweging van geven en nemen ontstaan, en daarmee een gevoel van verbondenheid.
Ervaar je niet voldoende vertrouwen, dan reageer je in het contact met anderen volgens bepaalde strategieën. Steeds als iets je op gevoelsniveau herinnert aan een vroegere pijnlijke situatie probeer je jezelf te beschermen. Dat gaat meestal onbewust: je denkt dat je op weg bent naar verbondenheid, maar doordat je opereert vanuit een emotioneel ondervoede staat, wordt de natuurlijke beweging van geven en nemen verstoord. Zo kun je terecht komen in destructieve en verslavende relatiepatronen.
Oorsprong in de chakra’s
- In het eerste chakra heerst leegte en verlatenheid. Het is een gevoel van schaarste, van ‘nooit genoeg’. In combinatie met je angst om los te laten leidt het ertoe dat je niet weggaat uit relaties die je niet meer dienen of zelfs schaden.
- Het tweede chakra bevat juist te veel energie, die je allemaal richt op je partner. Je wil het liefst totaal versmelten en hebt weinig besef van jezelf los van je relatie. Voor alles wat je wilt, kijk je naar je partner, maar je eindeloze verlangen naar koestering kan nooit volledig worden vervuld. Je voelt je dan ook vaak tekortgedaan en tegelijkertijd voel je je schuldig.
- In het derde chakra ontbreekt het je aan de energie die nodig is om je eigen leven vorm te geven. Je bent bang voor de kracht van je woede. Liever voel je het peilloze verdriet van het tweede chakra dan dat je je persoonlijke macht omarmt. Je gevoel van eigenwaarde is hierdoor laag en vooral in je relatie heb je de neiging jezelf naar beneden te halen.
- Vanuit je wijd geopende hartchakra heb je een rotsvast vertrouwen dat de liefde alles zal overwinnen. Maar wat jij liefde noemt, is in werkelijkheid een bovenmatige afstemming op de behoeften van je partner. Dit maakt je afhankelijk en je voelt je snel afgewezen als je partner niet doet wat jij eigenlijk wil. Toch blijf je trouw… Je fantaseert over jullie ‘perfecte liefde’, terwijl de realiteit je keer op keer het tegendeel bewijst.
- Het vijfde chakra vormt de onuitputtelijke bron voor de gesprekken die je met je partner voert. Je wilt eindeloos praten over jullie relatie en jullie gevoelens voor elkaar. Zo probeer je de liefde steeds weer nieuw leven in te blazen. In deze gesprekken vraag je je partner niet rechtstreeks om je verlangens te vervullen: je wilt dat de ander tussen de regels door leest en je zo ‘als vanzelf’ begrijpt.
- Dankzij je gerichtheid op anderen vormt zich via je zesde chakra een sterke intuïtie. Je voelt haarfijn aan hoe de zaken ervoor staan, maar dat wil niet zeggen dat je er ook naar handelt: je houdt liever vast aan het plaatje in je hoofd, dan dat je kijkt naar de realiteit van je relatie.
- In een poging je hartwond te helen staat de spirituele verbinding van het zevende chakra bij jou in het teken van vereniging. Je wilt in essentie dat er iemand voor je zorgt en deze ouder-kindrelatie wordt gereflecteerd in je spirituele verbondenheid.
Opnieuw verbinden
Om het vertrouwen weer te laten stromen is meer nodig dan alleen inzicht in je patronen en de oorsprong van je pijn. Aan jou de uitnodiging om je gevoel van tekort niet langer uit de weg te gaan, maar je er opnieuw mee te verbinden. Door de ervaring van het niet vervuld zijn serieus te nemen en met liefde te onderzoeken open je de poort naar heling. Je leert vertrouwen op de overvloed van het universum en kan putten uit je eigen bron. Geven en ontvangen zie je niet meer als tegenovergesteld, maar als onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je ontvangt van harte en ervaart tevredenheid. Doordat je je nu concentreert op wat je wel krijgt, ervaar je de rijkdom van elk mens, inclusief jezelf.
Herken jij jezelf in dit verhaal?
En wil je begeleiding bij het loslaten van deze en andere relatieverslaving en codependency patronen? Vraag een gratis Soul Session aan. In 20 minuten onderzoeken we wat jij nu al kunt doen om uit je relatieverslaving te stappen.
Heb je een vraag over dit blog?
Stuur me een e-mail, ik beantwoord je vragen graag.
Lees mijn blog
Volg me op Facebook
Mijn wekelijkse Soul Letters in je inbox
"*" geeft vereiste velden aan