Hoe het eerste chakra je relatie beïnvloedt
Staan jouw voeten stevig op aarde?
Voel je je vaak angstig en onveilig in je relatie ook al is er op het eerste oog niets aan de hand? Eis je volledige zekerheid, controleer je je partner obsessief, voel je je rusteloos en hyperalert als hij of zij er niet is, of gewoon even iets voor zichzelf doet? Heb je in je hoofd een droomrelatie met iemand, die er goed bekeken helemaal niet is voor jou? Het kunnen tekenen zijn van een eerste chakra dat uit balans is geraakt.
Een evenwichtig eerste chakra zorgt voor stabiliteit in je leven: je weet dat je het recht hebt om te bestaan en handelt hier vol zekerheid naar. Je staat in goed contact met je lichaam en je staat daardoor ook stevig op en in de aarde. Jouw energetische wortels strekken zich diep en wijd onder je uit, zodat je niet door elk zuchtje wind uit het lood wordt geslagen.
Word jij snel omver geblazen?
Een negatieve gedachte in jouw hoofd, een onhandige opmerking uit de mond van een vriendin, een pijnlijke actie van je partner… Is je eerste chakra niet in balans, dan kunnen dit soort dingen je volledig omverblazen: elke uiting van kritiek en iedere stemmingswisseling is voor jou een teken dat je ongewenst bent en zo word je – in jouw beleving – steeds weer verlaten en bevestigd in je angst er niet te mogen zijn.
Negatieve ervaringen in vorige levens, in de baarmoeder en tijdens je eerste levensjaar zorgen ervoor dat je permanent gefixeerd bent geraakt op dit niveau van overleven: het is voor jou oprecht de vraag of je wel mag bestaan hier op aarde. Tel daarbij de traumatische ervaringen van je (voor)ouders op, onze op ratio gerichte maatschappij en de algehele staat van de aarde zelf, en zie het resultaat: je bent losgekoppeld van je lichaam, je hebt geen bodem, geen fundament en je lijf en dit leven vormen geen veilig thuis voor jou. En wat dan?
Te veel of te weinig energie
De functie van je eerste chakra is zelfbehoud en dit lukt je vanuit disbalans niet op een kalme en vastberaden manier.
Er zijn twee manieren waarop je eerste chakra uit balans kan zijn geraakt en ook twee manieren waarop je daardoor in het leven staat én deze onbalans steeds verder vergroot. Enerzijds hoopt zich te veel energie op in je eerste chakra en schiet je uit angst in de controle, de materie, anderzijds is er een tekort aan energie in je eerste chakra en ga je zweven en de werkelijkheid verdringen met hersenspinsels. De twee sluiten elkaar niet uit: je kunt zowel kenmerken van een excessief als van een gebrekkig eerste chakra in jezelf herkennen.
Angst & controle
Er leeft een permanente angst in jou dat er iets vreselijks gaat gebeuren en die probeer je te bedwingen via controle: je zoekt op overdreven wijze structuur in materie, of in je relatie, waarbij je relatie ook een manier kan zijn om jezelf materiële zekerheid te bieden. In plaats van een betrouwbare bondgenoot die je waarschuwt voor werkelijk gevaar, is jouw angst een tiran die je voortdrijft in obsessieve handelingen en ongezonde relaties. Je blijft de WhatsApp maar controleren om te zien of de ander online is geweest, je wil volledige helderheid over wanneer er weer contact is of stelt juist rigide regels en grenzen aan dit contact. Je zoekt je thuis in een relatie door je vast te klampen aan een partner die helemaal niet samen met jou wil zijn: je hebt uit angst te weinig of juist te veel grenzen.
Verlatingsangst
Uit verlatingsangst zegt je ‘Ja’ tegen dingen die je eigenlijk niet wilt: kruimeltjes aandacht, seks zonder intimiteit, weinig tijd samen, het geheim houden van jullie contact. Dit is niet wat je wilt, dit gaat jouw grens over, maar je zegt toch maar ‘ja’ uit angst de ander kwijt te raken… Je hoopt daarbij dat je vele ‘ja’s’ je uiteindelijk gaan opleveren wat je werkelijk wilt en nodig hebt: ware verbinding met de ander, via ware verbinding met jezelf. Het is vanuit deze misvatting dat je vast blijft houden aan partners die in het geheel niet openstaan voor jou en steeds weer probeert te versmelten met ze.
Bindingangst
Uit bindingsangst zeg je ‘Nee’ tegen dingen waar je onbewust wel degelijk behoefte aan hebt: de vrije verbinding en het ongedwongen samenzijn met jezelf en met de ander. Zelf ervaar je jouw ‘Nee’ trouwens vaak als een ‘Ja’ voor vrijheid, waarbij het opvalt dat deze ‘vrijheid’ door starre regels omgeven is: de ander mag niet te vaak, niet te veel, niet te intens aanwezig zijn. Soms moet er een bepaald aantal weken tussen afspraken zitten of mag iemand niet langer dan een paar uur samen met jou zijn. Worden deze regels overtreden, dan kun je de ander heel abrupt wegsturen of er zelf opeens vandoor gaan, uit angst dat je jezelf verliest en verzwolgen wordt.
Verdringing & hersenspinsels
Onprettige ervaringen in het hier en nu die jou herinneren aan je wankele basis kun je ook compleet terzijde schuiven. Je neemt de werkelijkheid niet serieus – je voelt niet, je ziet niet, je hoort niet wat er is – en maakt in plaats daarvan een eigen versie van de realiteit. Je houdt de pijnlijke werkelijkheid op afstand, je weigert de ervaring van het leven aan te gaan, jij leeft hoog en droog in je gedachten, zonder contact te maken met de signalen van je lijf over wat er werkelijk gaande is. Zo kom je terecht in de relatiefantasie.
Vanuit verlatingsangst zijn jullie schaarse ontmoetingen in je fantasie de opmaat naar een levenslange verbintenis; van de kruimels die je krijgt maak jij zelf een prachtige taart die je uitgebreid bewondert. Zo blijf je hoopvol hangen in een contact met iemand die helemaal niet openstaat voor jou. Jij wil dat niet zien en dus zie je het niet. Het wel zien zou namelijk betekenen dat je contact maakt met de ervaring dat je in het hier en nu verlaten bent door die ander. Je bent er onbewust van overtuigd dat je dit niet aankan: het einde van een relatie is voor jou de totale innerlijke ineenstorting.
En dan is er ook nog een ander soort fantasie die je uit kunt storten over het contact met een ander. Vanuit bindingsangst kun je een ‘negatieve relatiefantasie’ ontwikkelen: je concentreert je voortdurend op die dingen die je niet bevallen. In jouw beleving is je partner daardoor vooral gebrekkig en daarmee niet goed genoeg voor jou. Je eisenlijst kan enorm zijn en als er ook maar één vakje niet aangevinkt wordt, haak je volledig af. Alles om te voorkomen dat je verstrikt te raken in een niet-perfecte relatie, want dat zou het einde zijn van jouw bestaan als individu.
Wat kun je doen voor meer balans in je eerste chakra?
Eerste chakra-werk is vaak iets waar je een leven lang aandacht aan zult moet besteden, dus zoek vooral die manieren waarin jij ook echt je ei kwijt kunt. Hier volgen een paar suggesties: Merk je een teveel aan energie in je eerste chakra in de vorm van angst en controle? Ga dan dansen, lopen, zwemmen of stretchen. Ook yoga kan wonderen doen. Je gebruikt de beweging om de starheid, traagheid en het teveel aan energie te ontladen. Ontdek je dat je snel verdwaald raakt in een fantasiewereld vanwege een tekort aan energie in je eerste chakra, laad jezelf dan op door te springen, te stampen, of door je knieën te veren. Zo zak je meer in je lijf en geef je tegenwicht aan dat ijle, zweverige gevoel van ‘er niet zijn’.
Waar je uiteindelijk naartoe beweegt is een stevig en flexibel fundament van waaruit jij je leven leidt: je bent vol zekerheid aanwezig in dit tijdelijke aardse thuis.
Lees ook de andere delen
Herken jij jezelf in dit verhaal?
En wil je begeleiding bij het loslaten van deze en andere relatieverslaving en codependency patronen? Vraag een gratis Soul Session aan. In 20 minuten onderzoeken we wat jij nu al kunt doen om uit je relatieverslaving te stappen.
Heb je een vraag over dit blog?
Stuur me een e-mail, ik beantwoord je vragen graag.
Lees mijn blog
Volg me op Facebook
Mijn wekelijkse Soul Letters in je inbox
"*" geeft vereiste velden aan